TainaKeski-Vinkka

Ilmapiiri pahenee, Hallitusko haisee?

  • Ilmapiiri pahenee, Hallitusko haisee?

Nykyinen ilmapiiri lähentelee jo kolmekymmentäluvun Saksaa – pitäisikö tehdä jotakin?!

Hallituksen jatkuvat ja varsinkin heikompiosaisiin kohdistuvat leikkaukset lietsovat jo ennestään kiristynyttä ilmapiiriä. Toisilleen hymistelevät ministerit ja irvailevat heitot eivät asiaa paranna. Viesti kansalaisten tyytymättömyydestä ja turvattomuudesta tulisi ottaa vakavasti.

Vuonna 2015 vielä noin 60 prosenttia suomalaisista suhtautui maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen myönteisesti, vaikkakin useimmat jonkinlaisella varauksella. Tilanne taitaa tänään olla jo toinen ja keskimääräistä rasistisempia ja maahanmuuttovastaisempia ryhmiä ovat iäkkäät, vähän koulutetut, pienituloiset ja työttömät – eli juuri ne joihin hallituksen viikate on viime aikoina iskenyt.

Työttömyys, asunnottomuus, pienet tulot, näköalattomuus ja työelämän kiristyminen vain pahentavat tilannetta. Toivottoman on helppo etsiä vihollisia ja syitä lähiympäristöstä: vaikkapa vääränvärisistä ja vääräuskoisista naapureista.  Kansallisnationalismi nostaa päätään ja kaikki empatia ja inhimillisyys unohtuu – paskalle ololle on löydettävä syntipukki.

En väitä, että kaikenlainen joukkohysteria olisi massapsykologian palveluksessa mutta mm. tiedotusvälineissä ja somessa tapahtuva lietsonta ja huhut kuitenkin antavat näille mahdollisuuden ja manipuloivat pienen ihmisen mielenlaatua sopivaan suuntaan. Tällä hetkellä elämme vielä massojen marginalisoitumisen ja syrjäytymisen esivaihetta ja todellinen uho ja purkaus on vasta tulossa. Nationalismin levitessä uudenlaiset uhkakuvat, vaikkapa islam ja terrorismi, saavat kansalaiset ajattelemaan, että elämme jatkuvan ulkopuolisen uhan ja pelon alla ja jotakin on tehtävä.

Näillä eväillä jos jatketaan eikä hallitus puutu eriarvoistumiseen ajoissa, niin pelkään että ei hyvä heilu meidän turuilla ja toreilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat